Curatarea aparatului de aer conditionat

Daca aparatul de aer conditionat nu a fost curatat la timp, atunci cand va fi pornit, va baga in casa praf, impuritati si mucegaiuri. Va sfatuim sa faceti o curatare a instalatiei de aer conditionat cel putin de doua ori pe an. Cel mai bine este sa apelati la specialisti, pentru ca odata cu procesul de curatare a filtrelor de impuritati se pot face si verificari ale aparatului pentru a va asigura ca totul este in regula.

Curatarea unei unitati de aer conditionat de catre un tehnician presupune:

  1. indepartarea carcasei unitatii de interior pentru a avea acces la elementele splitului.
  2. demontarea tavitei de colectare a condensului, in care se aduna apa de pe vaporizator. Este indicat ca toamna, la sfarsitul sezonului cald, atunci cand aparatul nu va mai fi folosit pe racire, sa fie utilizata functia de incalzire pentru a usca astfel tavita si celelalte elemente ale unitatii astfel incat se va preintampina aparitia mucegaiului si implicit a mirosului neplacut.
  3. demontarea turbinei (elice orizontala, ventilator)
  4. spalarea cu apa calda si detergenti, solutii speciale de curatare. Exista solutii care nu ataca aluminiul sau plasticul, dar curata eficient microorganismele existente (mucegaiul in general).
  5. montarea in ordine inversa a elementelor demontate si efectuarea probei de functionare a instalatiei de aer conditionat. Se face o masurare a temperaturii aerului suflat de unitatea interna si o masurare a presiunii de lucru a agentului frigorific existent in instalatie. In acest fel se poate determina daca este necesara o suplimentare a cantitatii de agent frigorific (freon).

Efectuarea de catre persoane fara experienta a celor descrise mai sus poate duce la distrugerea (ruperea) unor subansamble, repere din plastic, destul de greu de inlocuit, si provoca aparitia unor vibratii ale carcasei si a unor zgomote suparatoare.

Daca aerul conditionat este relativ nou montat, si se constata o lipsa majora a agentului frigorific sau in istoricul aparatului exista completari anuale de agent frigorific, atunci inainte de aceasta completare trebuie efectuata o investigatie pentru a fi detectata aceasta pierdere, si inlaturata.

Asadar, cel mai bun lucru pe care l-am putea face ar fi sa acordam din timp o buna intretinere aparatului de aer conditionat decat sa fim nevoiti sa apelam la un service de reparatii care este destul de costisitor.