Centralele termice in condensatie - singura optiune din septembrie 2015

06 mai 2015

Termenul limita: septembrie 2015


Centrale clasice, cu tiraj fortat, nu se vor mai comercializa din septembrie 2015. Persoanele ce au o centrala cu tiraj fortat montata cu ani in urma nu sunt obligati sa o schimbe. Vor mai exista stocuri de piese de schimb, iar service-urile se vor ocupa in continuare de ele ( de regula marcile de renume nu isi lasa clientii de izbeliste), dar daca vor trebui inlocuite, asta se va face doar cu o centrala in condensatie.

Este posibil insa sa ne afecteze alte masuri legislative, pe principiul „poluatorul plateste”. Dupa cum afirma oficialii Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor, este foarte posibil sa se introduca o „taxa pe cos”, adica sa fim obligati, indiferent la ce etaj stam, sa avem cosuri de inox care sa elimina fumul deaspra nivelului geamurilor celor de deasupra. Ca si la masinile vechi, nu e interzice nimeni sa mergem cu ele, dar va fi mai costisitor decat cu unele noi, pentru ca polueaza mai mult.

Tot din septembrie 2015, companiile de gaze nu vor mai autoriza montarea de centrale cu tiraj fortat, chiar daca, sa zicem, ati achizitionat-o in iulie, pentru a profita de vreo oferta.

Legislatia care prevede scoaterea de pa piata a centralelor clasice este Directiva 125/2009, numita si Directiva ErP. Aceasta se refera la normele de design si productie pentru orice produs care are legatura cu consumurile de energie si resurse naturale, iar scopul sau este de a reduce aceste consumuri de-a lungul intregului lant economic: design, productie, transport, ambalare, etc. Aceasta este directiva care prevede ca din septembrie 2015 va inceta vanzarea de instalatii cu emisii mari de carbon pentru producerea de caldura si apa calda (centrale cu tiraj fortat, boilere, pompe de caldura) in toate statele membre ale UE.

Randamentul supraunitar al centralelor in condensatie


O centrala normala are randamente in jur de 80%. Adica din tot gazul consumat si facturat dvs, cam 20% se pierde. Asa functioneaza lucrurile, acestea sunt legile fizicii, oricat s-ar fi straduit producatorii sa reduca aceasta pierdere.

Tehnologia noua incorporata in centralele in condesatie – schimbatoarele de caldura – preia o parte din caldura care se pierde odata cu gazele eliminate si o reintroduce in sistem, recirculand-o si punand-o la treaba din nou. Acest proces creste randamentul total al centralei, obtinand rezultate mai bune cu aceeasi cantitate initala de gaz arsa. 

Cum se obtin randamentele si implicit economiile?



Aici intervine priceperea celor care configureaza si monteaza instalatia. Pentru ca o centrala in condensatie nu va aduce nici un fel de economie fata de una clasica, daca instalatia nu este configurata corect.

Temperatura de retur este esentiala pentru producerea condensatiei si deci pentru obtinerea randamentelor sporite, respectiv a economiilor. Cu cat temperatura de retur este mai mica (sub 50°C), cu atat condensatia este mai mare, iar randamentul centralei la fel. De aceea o astfel de centrala este ideala pentru casele cu incalzire prin pardoseala – le aceste instalatii regimul tur/retur este 40/30°C. Daca temperatura pe retur este mai mare de 50°C, nu mai vorbim despre condensatie, ci despre o centrala ce functioneaza ca si una cu tiraj fortat, fara sa ne aduca vreo economie.

Pe de alta parte, majoritate romanilor folosesc incalzirea cu radiatoare, iar cele recomandate pentru zona noastra geografica sunt radiatoarele 90/70/20°C (tur 90°C, retur 70°C, temperatura ambinetala 20°C). Aceste recomandari se fac pe baza Standardului Roman SR 1907-1 – prescriptii de calcul pentru necesarul de caldura – si tine cont de: temperatura exterioara si zona climatica in care va aflati, adaosuri pentru comepsarea suprafetelor reci (pereti exteriori), infiltratiile pe la rosturile usilor si ferestrelor, fluxul termic cedat prin sol, etc.

La regimul 50/30, ideal pentru condensare, pentru a mentine o tempetarura ambientala de 20°C, ar trebui sa folosim calorifere mult mai mari. 
Se pare ca solutia este alegerea unei configuratii de radiator de 75/60/20°C, care implica radiatoare mai mari cu doar 27-30%. Aceasta configuratie este ideala pentru a obtine economii din condensatie, daca ramaneti la solutia cu radiatoare.

Alte solutii sunt ventiloconvectoarele sau incalzirea in pardoseala.

Accesoriile


Tot in ideea folosirii optime a centralei, se mai recomanda un accesoriu foarte important: sonda de exterior, care regleaza functionarea centralei si functie de temperaturile de afara, ajuta la scaderea temperaturii apei din instalatie, astfel incat centrala, daca nu este extrem de frig afara, va incalzi apa mai putin pentru a atinge temperatura dorita in casa, iar temperatura de pe retur, va fi implicit mai mica de 50°C – ceea ce ajuta la condensatie si deci la economii.

Acest accesoriu este cu atat mai util cu cat o centrala si radiatoarele se dimensioneaza tinand cont de minimele de temperatura din zona dvs geografica, dar acele minime este putin probabil sa se metina toata iarna: mai degraba se vor mentine cateva zile sau saptamani. Sonda exterioara va „spune” acest lucru centralei si ea va „sti” sa reduca temperaturile din instalatie pentru a produce condensatia.

Termostatul de ambient este si el un accesoriu indispensabil pentru a folosi centrala numai atunci cand este nevoie.

Comparatie cu o centrala cu tiraj fortat


O centrala in condesantie este mai eficienta decat una clasica – cu 25-40% – dar aceste economii sunt influentate de:
  • tipul instalatiei: (radiator, ventiloconvector, incalzire pardoseala),
  • dotarile suplimentare, precum termostatul de ambient si sonda exterioara
  • suprafata incalzita.
  • gradul de izolare al cladirii

Investitia se va recupera mult mai repede intr-o cladire mare, peste 150-200 mp, decat la un apartament normal de bloc, de 50-60 mp.

Concluzie


Daca nu montam o centrala conventionala pana la 01 septembrie, dupa aceea va trebui sa montam una in condensatie. Costurile sunt ceva mai mari (minim 1.000 -1.500 lei in plus numai pe centrala, la care se adauga radiatoarele mai mari si accesoriile necesare pentru eficienta si confort).

Pe de alta parte, cei cu centrale vechi vor fi taxati direct sau fortati de legislatie sa faca diverse investitii pentru a reduce gradul de poluare al centralei.

Tot ca o concluzie, luati in calcul si sursele de incalzire si apa calda care folosesc energia solara (aer conditionat 100% solar si fatadele solare). Ca si in cazul centralei in condesantie, veti suporta dvs toata investitia intiala, dar avantajul este ca ulterior nu veti mai plati facturi de energie si gaz.

Surse de informare:

http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_conservation
http://en.wikipedia.org/wiki/Condensing_boiler
http://www.ziare.com/pitesti/stiri-actualitate/ue-cere-taxa-pe-cos-si-centrale-schimbate-la-10-ani-5315091
http://www.sporulcasei.ro/