Cum iti alegi centrala termica adaptata nevoilor tale de confort?

Centrala termica trebuie aleasa in functie de mai multe criterii tehnice care sa aiba in vedere in primul rand necesarul de energie al locuintei: suprafata si volumul spatiului ce trebuie incalzit, numarul de consumatori de apa calda menajera, numarul de bai si de bucatarii si gradul de izolare al locuintei. Astfel cele mai importante 5 criterii de alegere a unei centrale termice sunt:

Capacitatea centralei termice de furnizare a apei calde
Producerea de apa calda menajera (ACM) depinde in principal de puterea termica a centralei si se masoara prin debitul obtinut in litri/minut la o diferenta de temperatura (DT) intre apa rece din retea si apa calda de la robinet de 30 – 35 grade C. Cu cat puterea centralei este mai mare cu atat debitul de ACM va fi mai mare si astfel numarul de consumatori simultani, mai mare. Este bine de stiut ca debitul maxim al unui robinet este de 10 – 11 l/min, iar la o para de dus de 7 – 8 l/min. De aceea, pe timp de iarna, pentru 2 consumatori simultani (1 dus si 1 robinet) puterea centralei trebuie sa fie cel putin 28 – 30 kW. Pentru un confort sporit din punct de vedere al producerii de apa calda menajera, exista posibilitatea ca pe langa centralele mixte (care produc apa calda in regim instant) , sa alegem centrale cu boiler incorporat (rezervor de acumulare ACM incorporat in centrala) sau centrale care produc doar incalzire iar producerea de apa calda se face prin cuplarea acestora la un boiler indirect (cu schimbator de caldura tip serpentina). Cu cat volumul de apa calda stocat este mai mare cu atat confortul si utilizarea mai multor consumatori simultani creste.

Randamentul si eficienta energetica a centralei termice – pentru un randament si o eficienta ridicata se poate opta pentru o centrala termica in condensare
Principala diferenta intre cele 2 tipuri de centrale (centrale clasice si centrale in condensare ) o constituie eficienta energetica: centralele clasice au o eficienta (randament) de pana la 92-94 % (in functie de model) iar cele in condensare ajung la o eficienta de 107-109 % datorita componentelor speciale ce permit recuperarea caldurii din condens. Aceasta se traduce printr-un consum mai mic de combustibil (cu pana la 35%) pentru producerea aceleasi cantitati de caldura.
Centralele in condensare pot functiona pe orice tip de instalatie de incalzire: prin radiatoare sau prin pardoseala (cu agent termic la temperatura ridicata sau la temperatura joasa) . Practic, diferenta de pret dintre centrala clasica si cea in condensare (din aceeasi gama si de aceeasi putere) se amortizeaza in aproximativ 3 ani, si daca tinem cont ca durata medie de viata a unei centrale este de 8-10 ani, in toata aceasta perioada putem economisii mai mult de jumatate din pretul unei centrale noi.

Sistemul de informare si diagnoza – in acest fel poate fi consultata permanent starea de functionare a echipamentului
Datorita noii tehnologii, centralele moderne dispun de sisteme de informare si de autodiagnoza care ajuta la verificarea in permanenta a starii de functionare a centralei. Informarea si autodiagnoza se pot face fie cu text in clar, fie prin coduri sau combinatie de leduri. Acest lucru este folositor atat utilizatorului echipamentului cat si instalatorului care monteaza centrala sau tehnicianului de service care executa lucrarile de revizie si intretinere ale centralei, micsorand in acest fel substantial timpul de interventie.

Siguranta in exploatare (protectie la inghet, evacuarea gazelor arse, etc)
Siguranta in exploatare este cea mai importanta masura luata de catre producatorii de centrale termice si de aceea centralele moderne ofera siguranta in exploatare din toate punctele de vedere: siguranta la lipsa gaz (protectie asigurata prin electrodul de ionizare), protectie la lipsa apa in instalatie (prin senzor de presiune, presostat de minim sau sonde de temperatura) , siguranta la evacuarea gazelor arse (protectie realizata cu ajutorul ventilatorului si presostatului de aer), protectie dubla anti-inghet. De aceea este imperios necesar ca echipamentul sa poarte marcajul CE, ceea ce dovedeste ca acesta a fost testat si verificat in conformitate cu normele Comunitatii Europene.

Garantie si servicii post garantie
Serviciile de garantie si post garantie constituie un criteriu foarte important pentru alegerea centralei termice. Ciclul de viata al unui astfel de echipament incepe din momentul vanzarii si cuprinde: Punerea in Functiune, Autorizarea Functionarii conform prescriptiilor tehnice ISCIR, si Verificarea Tehnica Periodica conform acelorasi prescriptii, la fiecare 2 ani. Cum durata medie de viata a unei centrale termice depaseste 8-10 ani, este foarte important ca aceste servicii (atat in perioada de garantie cat si in perioada post garantie) sa fie asigurate de catre firme specializate , autorizate ISCIR si agreate de producator prin asigurarea prompta de asistenta tehnica si piese de schimb originale.

sursa: e-nergia.ro