Investitorii romani cer scoaterea CET-urilor din lista beneficiarilor de gaz ieftin

03 martie 2014

Consiliul Investitorilor Romani solicita eliminarea centralelor termice din piata reglementata, unde au parte de un procent mare de gaze naturale din productia interna, pe piata libera, potrivit unui comunicat al organizatiei, semnat de directorul executiv Filip Carlea.

Investitorii mai cer o serie de facilitati, precum o perioada mai mare pentru cresterea preturilor la productia interna de gaze, reducerea tarifelor de transport, instituirea unui mecanism prin care sa se aplice discounturi pentru marii consumatori industriali intreruptibili, dar si crearea unor facilitati de tranzactionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o saptamana, o luna, un trimestru, un an.

Aceasta a aratat ca in acest moment, prin reglementarile impuse de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), exista patru tipuri de „cosuri“ de gaze.

Astfel, exista „un cos“ pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica (pentru cantitatea de gaze utilizata la producerea de energie termica destinata populatiei), in care importul reprezinta 5%. De asemenea, „cosul“ pentru distribuitorii de gaze naturale este format tot din 5% import. Un al treilea tip de „cos“ il reprezinta cel destinat producatorilor de energie electrica: conform HG 870/2012, sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor cantitatile de gaze din productia interna utilizate de catre producatorii de gaze naturale la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe baza de gaze. Astfel, pentru acestia, „cosul” este format din 0% import. Companiile beneficiare sunt Petrom si Romgaz, care detin termocentrale proprii la Brazi, respectiv Iernut.

„Cum Romania produce doar aproximativ 75% - 80% din necesarul de gaze naturale, s-a ajuns ca peste 96% din sarcina de import sa fie asigurata de consumatorii industriali!“, potrivit comunicatului.

Vanzarile producatorilor de gaze au scazut din pricina consumului slab

Investitorii arata ca, desi productia de gaze a Petrom a inregistrat o crestere de 1%, conform datelor prezentate de catre companie aceasta s-a datorat integrarii cu termocentrala pe gaze de la Brazi. In schimb, vanzarile de gaze ale Petrom au scazut cu 6%. Celalalt mare producator intern, Romgaz, a anuntat un profit net in scadere cu aproape 17% fata de 2012.

Industria are mari probleme cu scumpirea gazelor

„Motivatia acestei situatii absolut inacceptabile este simpla: preturile foarte mari, care au condus la restrangerea drastica a consumului intern, cu circa 8 – 10% conform unor estimari preliminare. Reamintim, prin aplicarea HG 22/01.22.2013, pretul gazelor naturale din productia interna a crescut pentru consumatorii industriali de la 484 lei/1.000 mc in ianuarie 2013, la 763,2 lei/1.000 mc in ianuarie 2014! Situatia este cu atat mai delicata cu cat calendarul de liberalizare este abia la jumatate, anul acesta urmand sa aiba loc noi majorari substantiale ale pretului gazelor din productia autohtona“, potrivit comunicatului remis de CIR.

In urma acestei situatii dificile inregistrate pe piata gazelor naturale, s-au redus capacitati din industrie, s-a diminuat productia principalelor ramuri afectate - industria siderurgica si metalurgica, constructii de masini, sticla si ceramica, industria chimica.

In SUA gazele sunt de trei ori mai ieftine

De altfel, si Agentia Internationala pentru Energie (AIE) arata, in ultimul sau raport, World Energy Outlook 2013, ca preturile mari la energie si gaze naturale afecteaza competitivitatea Uniunii Europene. AIE arata si ca, in prezent, preturile importurilor de gaze ale Europei sunt de trei ori mai mari decat in SUA. Astfel, in momentul de fata, toata Europa este afectata de preturile mari la gaze. Cu atat mai mult Romania – care isi produce circaa 80% din consum, este intr-o situatie delicata comparativ cu marile economii europene.

sursa: adevarul.ro