Verificarea Tehnica Periodica (VTP) a centralei – o stampila pe niste hartii sau sau un complex de servicii ce-ti pot salva viata?!



Verificarea tehnica periodica, denumita generic si VTP este o reglementare legislativa aplicata echipamentelor de inclazire indivuduale (centralelor termice) ce se realizeaza numai de catre un prestator de specialitate autorizat de catre ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat), la solicitarea proprietarului, atunci cand acesta considera necesar, fiind obligatorie la maximum doi ani, pentru reautorizarea functionarii echipamentului.


Respecta prevederile legale

Conform Legii nr. 64/ 21.03.2008, persoana fizica sau juridica ce utilizeaza un echipament termic are obligatia sa obtina autorizatia de functionare initiala sau reautorizarea, sa ia masurile necesare si sa se asigure ca echipamentul este utilizat in conditii de siguranta, prin efectuarea reviziilor, reparatiilor si intretinerii de catre persoane autorizate de producator conform instructiunilor tehnice ale acestuia. Nerspectarea legislatiei in vigoare privind utilizarea centralelor termice fara VTP de o firma autorizata ISCIR duce la decuplarea de la reteaua de combustibil gazos si la o amenda cuprinsa intre 2.000 si 25.000 lei.


VTP-ul iti poate salva viata

VTP-ul este o operatie necesara si obligatorie, in primul rand pentru a evita dezastre materiale sau chiar pierderi de vieti omenesti generate de utilizarea unor echipamente ce nu au fost instalate corespunzator sau care nu functioneaza in maxima siguranta. Daca sunt montate si intretinute corect, centralele termice sunt echipamente sigure. Mai mult, daca sunt verificate periodic, se poate optimiza consumul de combustibil. O centrala termica ce nu este supusa verificarilor periodice ajunge sa consume mult peste limita obisnuita, devenind practic ineficienta. Mai mult, neindeplinirea acestei obligatii poate conduce si la pierderea garantiei pentru echipament, asigurata de catre producator.

Etapele VTP-ului


1. Contactul cu firma de service
O data la doi ani, in calitate de posesor al unei centrale termice pe gaz, trebuie sa contactezi firma de la care ai achizitionat echipamentul sau care l-a preluat in garantie (indiferent daca acesta este sau nu in termenul de garantie dat de producator), pentru a solicita efectuarii VTP. Daca esti clientul nostru, vei avea placuta surpriza sa constati ca te informam despre exipirarea VTP-ului cu cel putin o luna in avans fata de termenul maxim, sa putem stabili de comun acord data la care pot veni la tine specialistii Simodor Grup.

2. Stii cine iti face VTP-ul ?
Ai facut programarea, astepti sa vina “specialistul”. Stii oare cine iti intra in casa, si ce interese are? Iata cateva recomandari:
- solicita sa ti se arate legitimatia tehnicianului de service! Fii atent la valabilitatea acesteia. Sunt “mesteri” care au legitimatii cu termenul expirat, de la firma la care au lucrat anterior, care insa nu mai sunt valabile. Acestia se vor folosi de numele si prestanta firmei, pentru a-si sustrage veniturile din serviciile prestate. Retine numele si identifica persoana cu poza din legitimatie, pentru eventuale reclamatii.
- tinuta tehnicianului trebuie sa fie decenta, sa reflecte seriozitate, profesionalism. Prezenta a cat mai multor articole personalizate cu sigla firmei de service certifica acest lucru (tricou, salopeta, echipamente, unelte de lucru, formulare, documente).
- Solicita o carte de vizita a acestuia

3. In fata centralei, operatiunea VTP. Afla pe ce se duc banii tai.
Sunt cazuri in care “mesterul” nostru iti solicita actele, eventual desface capacul centralei, isi arunca o privire in interior, pune capacul la loc si spune ca a terminat VTP-ul, pe baza caruia elibereaza autorizatia de functionare si incaseaza onorariul serviciilor prestate. Insa nu asa ar trebui sa stea lucrurile.
Tehnicianul de service ar trebui sa desfasoare urmatoarele operatiuni:
- sa verifice documentele centralei (certificatul de garantie, data ultimei VTP, anumite interventii de service etc.)
- sa solicite detalii despre eventuale probleme pe care le-ai constatat la centrala. Il va ajuta sa identifice defectiunea si sa intervina in cel mai scurt timp posibil, eliminand cauzele
- sa iti puna intrebari cu privire la modul de utilizare al echipamentului, la istoricul acestuia
- functie de problemele semnalate, sa iti comunice tarifele pentru serviciile si eventualele piese de schimb ce urmeaza sa le inlocuiasca – si asta inainte de a se apuca sa iti desfaca centrala!
- Daca este vorba doar de VTP, trebuie sa desfasoare urmatoarele operatiuni:
  • deschiderea centralei, inclusiv partea cu camera de ardere
  • curatarea de praf si impuritati a interiorului centralei – se face cu ajutorul aspiratorului din dotare si cu o pensula; partile cu suprafete mai drepte pot fi sterse cu o carpa uscata.
  • verificarea vizuala si auditiva a anumitor parti componente – ex. prezenta ruginei datorita condensului acid sau a scurgerilor pe la imbinarile cu garnituri, sunetul pompei in functionare, sunetul vanei de gaz la cuplare etc. Se verifica principalele elemente de siguranta cum ar fi protectia la supra temperatura, la lipsa de apa sau de gaz.
  • efectuarea de teste absolut necesare pe apa calda si pe incalzire, pentru a observa functionalitatea centralei:
  • efectuarea analizei gazelor de ardere cu ajutorul analizorului de noxe.
  • intocmirea actelor prin consemnarea stadiului echipamentului si semnarea acestora de ambele parti.
  • sigilarea centralei pentru a evita interventia unei persoane neautorizate. De regula, firmele specializate mentioneaza pe sigilii numarul de telefon la care pot fi contactate, precum si data expirarii verificarii actuale.
  • In functie de rezultatele obtinute, VTP poate avea rezolutia:
    • „se adminte continuarea utilizarii”
    • „se interzice functionarea in continuare a aparatului”
  • Rezultatele se trec in „Raportul de verificari, incercari si probe in vederea autorizarii functionarii aparatului”.
  • in cazul in care se impune inlocuirea unor piese de schimb, verifica originalitatea acestora! Numai produsele originale, de la producator, certifica compatibilitatea si perfecta functionare a echipamentului tau, in conditii de siguranta maxima. Nu accepta piese “second hand” sau alte marci diferite de marca centralei, chiar daca sunt mai ieftine. Riscurile sunt mult mai mari, iar cheltuielile tale vor creste exponential la perioade scurte de timp. In plus, risti sa iti pierzi garantia data de producator pentru echupament.
- Solicita factura si chitanta pentru bani pe care ii dai.

4. Follow-up
La scurt timp dupa ce ti s-a facut VTP-ul, prin sondaj, firma de service te-ar putea contacta pentru a verifica gradul de satisfactie fata de calitatea serviciilor prestate de angajatul sau. Nu ezita sa iti exprimi parerea, pentru ca, firmele serioase, vor tine cont de feedback-ul tau si vor cauta sa imbunatateasca calitatea serviciilor sale si a angajatilor sai. De asta te vei convinge ulterior!

Pe scurt, sfaturile noastre:
  • VTP-ul trebuie efectuat cel putin o data la doi ani
  • Tu esti responsabil pentru a solicita VTP-ul
  • Contacteaza numai firmele autorizate de producator. Doar astfel vei avea certitudinea ca beneficiezi de servicii profesionale si piese originale pentru echipamentul tau
  • Afla de la primul contact cu firma de service cat vei plati pentru VTP. Evita surprizele neplacute. Informeaza-te in avans care sunt preturile pietei
  • Atentie la cine iti intra in casa! Legitimatia trebuie sa fie valabila, cu datele de contact ale persoanei si ale companiei de service
  • Asigura-te ca vei plati pentru servicii complete de revizie si VTP, nu pentru o stampila pe documente
  • Solicita chitanta si factura pentru sumele platite
  • Nu te lasa amagit de sume platite la negru. Risti sa primesti piese “second hand” si servicii de slaba calitate sau sa iti pui in pericol siguranta caminului tau. Mai devreme sau mai tarziu vei afla de ce ai platit mai putin
  • Ofera-i firmei de service feedback-ul tau fata de serviciile prestate de angajatul sau. Va fi in beneficiul tuturor.