Bine de stiut: din ce costuri se compune factura la energie electrica

30 august 2013

De la inceputul acestei luni, factura la energie electrica platita de un consumator casnic a suportat o serie de modificari, cele mai importante fiind reducerea contributiei platite in contul energiei verzi, dar si aparitia unei noi categorii de costuri rezultate din procesul de liberalizare la care Romania s-a angajat in fata institutiilor financiare.

In total, factura pe luna iulie este cu 2,5% mai mica fata de iunie, potrivit calculelor ZF facute pe baza facturilor emise de Enel. Procentul este mai mic fata de cel anuntat de autoritati, care vorbeau despre o reducere de peste 5%.

Daca pentru luna iunie un client dintr-un apartament cu 2 camere care consuma lunar 200 kWh platea 122 de lei pe factura la energie, pentru luna iulie costurile sunt de 119 lei.

Ce s-a schimbat?
In primul rand, contributia suportata de fiecare consumator in contul energiei verzi a scazut cu 25%. In luna iunie, dintr-o factura de 122 de lei aferenta unui consum de 200 kWh, plata in contul energiei verzi se ridica la 12,7 lei, pret care include si TVA-ul. Practic, 10% din factura totala din luna iunie s-a dus pentru sprijinirea producatorilor de energie verde.

Costul energiei pure, plus taxe de rezervare si TVA, a fost de 96 de lei, adica 78,6% din factura finala. La aceste costuri se adaugau taxa TV, taxa radio, acciza, dar si taxa de cogenerare.

Tinand cont de ponderea ridicata a costurilor cu energia verde in factura totala, guvernul a decis modificarea schemei de sprijin prin amanarea unui anumit numar de certificate in functie de tehnologie de la 1 iulie 2013. Recuperarea acestor certificate ar urma sa aiba loc din 2017 pana in 2020.

Prin aceasta amanare a acordarii unor certificate verzi, suma varsata in contul producatorilor de energie regenerabila a scazut de la 0,051 lei / kWh la 0,038 lei / kWh de la 1 iulie. Pentru o un consum de 200 kWh, aceasta inseamna o scadere a costurilor cu energia verde cu 25%, de la 12,7 lei la 9,4 lei, suma care include si TVA-ul.

Energia mai scumpa a intrat in factura

In mod normal, daca toate celelalte componente ale facturii s-ar fi pastrat la fel, factura pentru luna iulie ar fi trebuit sa fie cu 4% mai mica fata de cea pentru iunie.

A aparut insa o noua categorie de costuri.
„De la 1 iulie, 10% din energia livrata consumatorilor este luata din piata concurentiala, conform calendarului de liberalizare, si ea apare separat in facturi. Aceasta este o componenta care depinde de fiecare furnizor in parte, este politica fiecaruia cu cat cumpara cantitatile de energie“, spune Emil Calota, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Noua categorie evidentiata in factura se numeste energie activa pentru componenta de piata concurentiala. Practic, daca pana acum populatia era alimentata cu un cos de energie stabilit de ANRE, de la 1 iulie 10% din cantitatile livrate de clientilor sunt luate direct din piata concurentiala, restul de 90% continuand sa fie reglementat. Treptat, la finalul anului 2017 populatia va fi alimentata cu energie numai din piata libera.

Problema este ca desi furnizorii spuneau ca de la 1 iulie facturile vor scadea datorita faptului ca pe piata libera preturile sunt in picaj pe fondul cantitatilor mari de energie ieftina hidro si verde, in realitate lucrurile stau diferit. De exemplu, in iulie pretul pe 1 kWh luat din piata concurentiala a fost de 0,41 lei, potrivit unei facturi emise de Enel, in timp ce pretul energiei din cosul reglementat era de 0,35 lei / MWh, pret care include si tariful de distributie.

Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), spune insa ca ANRE va recunoaste in pret numai achizitiile de energie facute intr-o anumita limita de pret, calculata pe baza evolutiei pietei.

Sursa: www.zf.ro