Economiile la caldura ne afecteaza sanatatea

22 ianuarie 2014

Montarea repartitoarelor de caldura i-a determinat pe multi romani sa faca economii drastice, oprind caloriferele. Pentru a-si incalzi locuinta, ei dau drumul la aragaz, expunandu-se riscurilor de imbolnavire.

"Din cauza faptului ca unii proprietari inchid caloriferele si deschid focurile la aragaz pentru a se incalzi, in interiorul acelei locuinte umiditatea creste, favorizand astfel aparitia mucegaiurilor. De aici apar afectiuni ale aparatului respirator, astm bronsic, diverse boli de plamani. Pe termen mediu sunt foarte periculoase din acest punct de vedere. Plus ca se inhaleaza acele substante chimice produse prin arderea gazelor, care afecteaza grav sanatatea", a explicat Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC).

In plus, cei care inchid caloriferele afecteaza si sistemul de alimentare cu energie termica.

Costel Stanciu sustine ca apa calda nu mai circula bine, duce la aparitia unor dopuri pe coloanele de incalzire si la prejudicierea altor proprietari care deschid caloriferele, insa acestea nu se mai incalzesc.

Mai mult, inchizand caloriferele, acestia preiau din caldura vecinilor, pentru ca se realizeaza un transfer termic prin peretii respectivi, din cauza porozitatii materialelor. Racindu-se peretii, ceilalti locatari se vad nevoiti sa consume mai multa energie termica pentru a se incalzi, majorandu-si astfel costurile.
“Avem sute de reclamatii in care oamenii se plang de aceasta nedreptate, pentru ca ei si-au dat seama, uitandu-se pe listele de intretinere si cunoscandu-se intre ei, ca nu este o repartizare echitabila a costurilor", a spus Costel Stanciu, citat de ziarulring.ro.
Repartitoarele, fara autorizatie metrologica
Totodata, un studiu efectuat de inginerul Lucian Sandulescu, expert in energie la APC, arata ca repartitoarele sunt ilegale, deoarece nu sunt autorizate metrologic.

In plus, repartitoarele dau erori, cauzate de parametrii interni ai repartitoarelor, de plus sau minus 12%, la care se mai adauga si erori determinate de parametrii externi.

"Daca sunt corpuri invecinate, canapea, masa, acestea pot afecta prin reflexii de caldura inapoi spre calorifer si il incalzesc mai mult, generand costuri. Daca fereastra este deschisa sau daca sunt curenti de aer de la o usa deschisa, repartitorul inregistreaza un consum mai mare", sustine Lucian Sandulescu.

Inchiderea caloriferelor sau chiar o debransare de la caldura poate sa nu il scape pe locatar de factura la incalzirea centralizata. Si asta din cauza tevilor comune care incalzesc imobilul.

Asa apar situatii precum cea a unei pensionare din Focsani, care desi este debransata, s-a vazut nevoita sa plateasca o factura de 175 de lei pentru caldura, potrivit monitorulvn.ro.

Suma a rezultat ca urmare a repartizarii consumului pentru partile comune din bloc, respectiv pentru cele care ii trec pensionarei prin apartament.

sursa: http://ro.stiri.yahoo.com