Care este umiditatea ideala in locuinta

Daca raciti des in anotimpul rece si nu reusiti sa descoperiti cauza, sa stiti ca aceasta poate fi una banala, precum umiditatea din camera in care dormiti. Daca este prea scazuta pot aparea probleme respiratorii sau daca aveti deja o afectiune, aceasta se va agrava, in special in cazul copiilor.

Umiditatea reprezinta totalitatea vaporilor de apa din aer. Valoarea normala intr-o incapere este intre 40 si 60%. Atunci cand aerul nu are suficienti vapori de apa, dimineata va veti trezi cu nasul, buzele, gatul si pielea uscate si cu o senzatie permanenta de sete. Cei mai afectati sunt bebelusii.

„Daca, de exemplu, este aerul prea uscat in camera, fac cruste in nas, daca au diferite afectiuni nazale si respira pe gura, la fel se usuca foarte tare mucoasele si atunci au senzatie de iritare, de usturime”, explica dr. Cezara Danciu, medic primar ORL.

„Pentru ca ei au trei straturi la piele, deci mucoasele si pielea lor sunt foarte fine si se usuca foarte usor la caldura uscata de la calorifer. Mucoasele, mai ales nasul uscat nu poate sa functioneze si atunci fabrica mucozitati in exces ca sa se apere de uscaciune si riscul de imbolnavire este mai mare daca are ceva mucozitati. Acestea se ingroasa, se elimina greu, copilul incepe sa tuseasca si unii tusesc toata iarna si parintii incep cu antibiotice si cu tot felul de tratamente absolut inutile”, adauga Ana Culcer, medic primar pediatru si neonatolog.

Asadar, cauza multor probleme de sanatate ale bebelusilor este umiditatea din camera. Primul pas pentru a preveni bolile este masurarea umiditatii.

Sursa: digi 24