Ventilator sau aer conditionat?

Aer conditionat: avantaje si dezavantaje

Un aparat de aer conditionat este o investitie care iti va scoate o suma generoasa din buzunar - de regula, peste 1.000 de lei -, insa te ajuta in mod eficient sa combati temperaturile foarte ridicate.

Aerul conditionat contribuie la reglarea temperaturii si umiditatii din incaperea in care este folosit, drept pentru care creeaza un mediu confortabil, propice relaxarii si odihnei. Beneficiile sale asupra sanatatii nu se opresc aici: o temperatura scazuta reduce riscul de deshidratare si opreste alergenii proveniti din exterior, cum este polenul. Totodata, mentinerea unei temperaturi relativ scazute in interior reduce si numarul insectelor care patrund in casa.
In pofida acestor avantaje, un aparat de aer conditionat poate deveni periculos pentru sanatate daca nu este curatat periodic, favorizand instalarea unor boli respiratorii, dar si a alergiilor. In plus, folosirea frecventa a aparatului de aer conditionat se traduce si prin costuri mari la factura de electricitate, astfel ca utilizarea sa risca sa fie foarte limitata si, deci, nesatisfacatoare, din dorinta de a face economii.

Ventilator: avantaje si dezavantaje

O alta varianta de a scapa de disconfortul termic resimtit pe timp de canicula este achizitionarea unui ventilator. Aparatele de acest tip pentru casa intra in categoria produselor menajere si trebuie alese in functie de necesitati. Astfel, poti opta pentru un ventilator fix ori pentru unul mobil, pentru un ventilator amplasat pe tavan (unul dintre cele mai eficiente modele) ori pe perete etc.

Varianta ideala ramane un ventilator mobil, care poate fi mutat dintr-o incapere intr-alta. Costul unui astfel de aparat este relativ scazut si, in plus, implica si un consum redus de energie electrica. Pentru a te bucura din plin de beneficiile sale, alege un model cu miscare de oscilatie si trepte de viteza. La fel de bine, poti incerca un ventilator actionat prin telecomanda si care poate fi setat sa porneasca la o anumita ora sau la anumite intervale de timp.
Nu ezita sa incerci un ventilator cu umidificator, in situatia in care vrei sa cresti umiditatea atmosferica din casa. Acest tip de aparat pulverizeaza stropi mici de apa, care sa transforma in abur si te racoresc instant. Ventilatorul cu umidificator iti protejeaza si sanatatea, mai ales daca locuinta ta este predispusa acumularilor masive de praf.

Intrucat ventilatorul nu va scadea simtitor (doar 2 - 5 grade Celsius) temperatura mediului in care functioneaza, ci va crea curent prin miscarea aerului, este posibil sa nu reprezinte o alegere satisfacatoare pentru persoanele care tolereaza cu dificultate temperaturile foarte mari de peste vara.

sursa: casamea.ro